Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Laatste Nieuws


Terugkijken: ALV 6 maart 2024

Op 6 maart 2024 vond de speciale algemene ledenvergadering van BPOA plaats die in het teken stond van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Lees verder


Ledenvergadering BPOA stemt in met transitieplan

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Beroepspensioenvereniging voor Openbare Apothekers op woensdag 6 maart 2024 heeft 93% van de aanwezige leden ingestemd met het transitieplan. 170 leden namen deel aan de vergadering.

Lees verder


Transitieplan

BPOA heeft een transitieplan opgesteld voor de nieuwe pensioenregeling en voor het omzetten van de bestaande pensioenen.

Lees verder


Leonie, kandidaat bestuurslid, stelt zich voor

Vanwege het aanstaande vertrek van onze voorzitter Annelien van Groningen, zijn wij op zoek naar een nieuw bestuurslid. Wij hebben een goede kandidaat gevonden in de persoon van Leonie de Hoog. Op de ALV van 6 maart 2024 wordt aan de leden gevraagd Leonie te benoemen tot bestuurder van BPOA. Leonie stelt zich daarom graag aan u voor.

Lees verder

Aanpassing pensioenregeling nodig


Gepubliceerd op 21-10-2017

SPOA heeft BPOA ervan op de hoogte gebracht dat in 2018 met de huidige hoogte van de pensioenpremie de jaarlijkse pensioenopbouw niet meer volledig kan worden gefinancierd. Dit heeft tot gevolg dat BPOA de pensioenregeling moet aanpassen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden.

Huidige premie in 2018 niet meer voldoende voor afgesproken pensioenopbouw

 De verschillende mogelijkheden voor het aanpassen van de pensioenregeling zijn:

  • de (toekomstige) pensioenopbouw verlagen; 
  • de pensioenpremie verhogen; 
  • of een combinatie van beide. 

 

Het bestuur van BPOA stelt een combinatie van beide voor. Hiermee wordt het meest rekening gehouden met de verschillende belangen binnen de beroepsgroep. BPOA wil haar leden hierover vooraf goed voorlichten, zodat zij op 7 december aanstaande hierover weloverwogen kunnen stemmen tijdens de ledenvergadering van BPOA.

 

Wat is er aan de hand? 

Met de inleg van de pensioenpremie koopt het pensioenfonds (SPOA) jaarlijks pensioen voor u in. Dit is uw pensioenopbouw. De jaarlijkse pensioenopbouw leidt tot uw uiteindelijke pensioen bij pensionering. Continu wordt in de gaten gehouden of de huidige premie toereikend is om de toekomstige pensioenen te kunnen uitkeren. De zogenaamde rekenrente die pensioenfondsen moeten hanteren, speelt hierbij een belangrijke rol. Zo maakt een lage rente de pensioenen duurder. Er is dan meer geld nodig om hetzelfde pensioen te kunnen uitkeren. 

 

Beter evenwicht

De rente is sterk gedaald sinds de vaststelling van de huidige pensioenregeling. Daardoor is meer premie nodig voor de jaarlijkse pensioenopbouw. Indien geen aanpassing van de pensioenregeling plaatsvindt is het gevolg dat de deelnemers die nu pensioen opbouwen, voordeel hebben ten opzichte van ex-deelnemers en pensioengerechtigden. Beleggingsrendementen over eerdere jaren worden in die situatie namelijk deels gebruikt voor de pensioenopbouw van nu. Door de pensioenregeling aan te passen, ontstaat er weer een goed evenwicht.

 

Opgebouwde pensioenaanspraken blijven intact 

De aanpassing van de pensioenregeling geldt vanaf 1 januari 2018. Voor pensioengerechtigden en ex-deelnemers heeft de aanpassing van de pensioenregeling geen gevolgen. Het al opgebouwde pensioen blijft voor iedereen intact.

 

Pensioenrichtleeftijd van 67 naar 68 jaar 

Per 1 januari 2018 wordt in Nederland de fiscale standaard pensioenrichtleeftijd 68 jaar. BPOA volgt deze regelgeving, waardoor de pensioenleeftijd stijgt van 67 naar 68 jaar. 

 

De leden van BPOA krijgen voorstel 

BPOA bepaalt de inhoud van de pensioenregeling, de leden die nu pensioen opbouwen hebben hierbij stemrecht. Het bestuur van BPOA werkt hiervoor een voorstel uit. Dit voorstel leest u in deze nieuwsbrief. Tijdens de ledenvergadering van 7 december aanstaande verzoekt het bestuur van BPOA haar leden om te stemmen over dit voorstel. Het voorstel heeft alleen gevolgen voor de financiële situatie van de leden die nu pensioen opbouwen. Om die reden heeft alleen deze groep stemrecht bij dit onderwerp.

 

Aanmelden ALV 7 december 2017

Stuur een mail naar info@bpoa.nl om u aan te melden voor de ALV van 7-12-2017.

Lees de gezamenlijke nieuwsbrief van BPOA en SPOA met daarin het voorstel van het Bestuur van BPOA uiteengezet.