Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Laatste Nieuws


Terugkijken: ALV 6 maart 2024

Op 6 maart 2024 vond de speciale algemene ledenvergadering van BPOA plaats die in het teken stond van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Lees verder


Ledenvergadering BPOA stemt in met transitieplan

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Beroepspensioenvereniging voor Openbare Apothekers op woensdag 6 maart 2024 heeft 93% van de aanwezige leden ingestemd met het transitieplan. 170 leden namen deel aan de vergadering.

Lees verder


Transitieplan

BPOA heeft een transitieplan opgesteld voor de nieuwe pensioenregeling en voor het omzetten van de bestaande pensioenen.

Lees verder


Leonie, kandidaat bestuurslid, stelt zich voor

Vanwege het aanstaande vertrek van onze voorzitter Annelien van Groningen, zijn wij op zoek naar een nieuw bestuurslid. Wij hebben een goede kandidaat gevonden in de persoon van Leonie de Hoog. Op de ALV van 6 maart 2024 wordt aan de leden gevraagd Leonie te benoemen tot bestuurder van BPOA. Leonie stelt zich daarom graag aan u voor.

Lees verder

Huidige pensioenstelsel zo slecht nog niet: blog Annelien van Groningen, secretaris BPOA


Gepubliceerd op 24-03-2017

Het onderwerp pensioen is de laatste jaren veel in het nieuws. Zo wordt onderzocht of een ander pensioenstelsel beter past bij de werkenden in de samenleving dan het huidige stelsel. Dit ondanks het feit dat ons stelsel door een groot internationaal bureau na Denemarken als één na beste ter wereld wordt gewaardeerd (zie onderaan de link naar het persbericht). Geroemd worden de duurzaamheid en robuustheid van het stelsel. Met het overboord zetten ervan moeten we wat mij betreft dan ook niet te snel zijn. Beter is te bekijken waar verbeteringen mogelijk zijn.

Geen zorg over mijn pensioen

Ikzelf ben blij dat ik kan deelnemen aan een collectieve pensioenregeling. Het stelt me ook gerust dat de opbouw van mijn pensioen gewoon doorgaat bij een overstap naar een andere apotheek of bij een loopbaan als zelfstandig apotheker. Zelf een pensioenvoorziening regelen is complex en brengt veel kosten - bijvoorbeeld voor een pensioenadviseur - en moeite met zich mee. Ik ben blij dat dit voor onze beroepsgroep geregeld is.

Bovendien hebben we een goede pensioenregeling, met naast de opbouw van 1,3% over de pensioengrondslag ook een vaste jaarlijkse verhoging van de pensioenopbouw met 1,5% tot pensioendatum. Staatssecretaris Klijnsma geeft aan dat het redelijk is om in het nieuwe pensioenstelsel te kiezen voor zogenoemde degressieve pensioenopbouw. Je bouwt dan minder pensioen op naarmate je ouder wordt. De degressieve opbouw is zo’n verbetering waar ik op doelde en die voor openbaar apothekers al vanaf 1 januari 2015 is ingevoerd.

Verplichting …

Het bestuur van BPOA wil blijven zorgen voor een goede pensioenregeling voor alle collega’s. Bij een collectief pensioen is het nodig de pensioenregeling verplicht te stellen voor de doelgroep. Alleen dan is er sprake van schaalvoordelen en risicodeling waardoor een goede regeling tegen een acceptabele premie kan worden aangeboden aan zelfstandigen en aan apothekers in loondienst.

Zolang we bij de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kunnen blijven aantonen dat voldoende apothekers lid zijn van BPOA, blijft ook een collectieve regeling mogelijk. Ik doe daarom een oproep aan nieuwe collega’s om zich via de website van BPOA als lid aan te melden. Dit kost u niks extra’s; de kosten van de beroepspensioenvereniging worden verrekend met het pensioenfonds SPOA.

Vragen?

Zijn er vragen over deze blog? Stel ze gerust, je krijgt altijd snel antwoord. Stuur een mail naar info@bpoa.nl.

Annelien van Groningen, secretaris BPOA

Ter info: http://www.mercer.nl/newsroom/nederland-behoudt-2e-plaats-wereldranglijst-pensioenen.html