Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Laatste Nieuws


Terugkijken ALV 27 november 2024:

Op woensdag 27 november 2024 vond de Algemene Ledenvergadering van Beroepspensioenvereniging Pensioenfonds Openbare Apothekers (BPOA) digitaal plaatst.

Lees verder


Terugkijken ALV 26 juni 2024

Op 26 juni 2024 vond de digitale algemene ledenvergadering van BPOA plaats.

Lees verder


Terugkijken: ALV 6 maart 2024

Op 6 maart 2024 vond de speciale algemene ledenvergadering van BPOA plaats die in het teken stond van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.

Lees verder


Ledenvergadering BPOA stemt in met transitieplan

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Beroepspensioenvereniging voor Openbare Apothekers op woensdag 6 maart 2024 heeft 93% van de aanwezige leden ingestemd met het transitieplan. 170 leden namen deel aan de vergadering.

Lees verder

Alert zijn voor de toekomst: blog Hans Philipse, oud-bestuurslid/penningmeester BPOA


Gepubliceerd op 14-12-2018

Hans Philipse heeft na ruim vijf jaar tijdens de laatste algemene ledenvergadering op 27 november jl. afscheid genomen als bestuurslid en penningmeester van BPOA.

Het was boeiend om in de afgelopen jaren mee te werken aan de nieuwe bestuursstructuur binnen BPOA, maar ook aan het onderwerp pensioen. Daar heb ik als gepensioneerd apotheker immers jarenlang pensioenpremie voor betaald.

In die jaren is BPOA gekomen tot een goede samenwerking met SPOA, die onze pensioenregeling uitvoert. Het is gelukt om op basis van gelijkwaardigheid met elkaar te werken, waarbij de twee partijen nu regelmatig de gegevens uitwisselen die van belang zijn bij de uitvoering van hun taken. De rol- en taakverdeling tussen BPOA en SPOA is inmiddels ook strak geregeld.

BPOA maakt natuurlijk kosten. Ik vond het als penningmeester heel belangrijk daar transparant over te zijn. Richting SPOA, die de kosten vergoedt, en tijdens de ledenvergaderingen legt BPOA hierover verantwoording af. Waar gaat het geld naartoe en wat heeft het opgeleverd? De openheid hierover draagt ook bij aan het wederzijds vertrouwen. De kosten van BPOA zijn in de afgelopen jaren overigens afgenomen en op stabiel niveau gekomen.

Meer interesse

Onder de openbare apothekers zie ik steeds meer interesse voor pensioen. Aangewakkerd door de berichtgeving in de media, willen steeds meer mensen weten hoe het nu precies zit met hun pensioen. En de jongeren vragen zich af of hun geld niet naar de ouderen gaat. Hele legitieme en goede vragen, die graag worden beantwoord door het bestuur van BPOA. Bijvoorbeeld bij de ledenvergaderingen of de districtsbijeenkomsten van KNMP.

Maar toch, het is een relatief kleine groep die zich verdiept in zijn of haar pensioen. Liefst zouden we als BPOA veel meer mensen bereiken. Daar blijft BPOA dan ook met de verschillende communicatie-uitingen en bij bijeenkomsten haar best voor doen.

Toekomst pensioen

Voor de toekomst van het pensioen zijn we in grote mate afhankelijk van de overheid, die bepaalt de spelregels. Nu het pensioenakkoord met sociale partners is geklapt, zijn die spelregels vooralsnog onzeker. Ik hoop in ieder geval dat er ook een goed pensioen mogelijk blijft voor de loondienstapothekers. De zelfstandige apothekers kunnen met de verkoop van hun apotheek, in tegenstelling tot de loondienstapothekers, hun pensioen nog aanvullen. Alle reden dus om te zorgen voor een goed pensioen voor de loondienstapothekers.

Daarbij is de hoogte van de premie een punt van zorg. Gemiddeld werkt de Nederlander één dag per week voor zijn pensioen. Dat gaat ten koste van het vrij besteedbare inkomen. Denk eens aan gezinnen met kinderen, die hebben veel kosten. Voor hun is dat enorm veel geld.

Hopelijk neemt de overheid wijze besluiten, waarmee het voor BPOA mogelijk blijft om ook in de toekomst voor alle openbare apothekers een passend pensioen te regelen tegen een aanvaardbare prijs. 

Vragen? Roept deze blog vragen bij je op? Stel ze gerust, je krijgt altijd snel antwoord. Stuur een mail naar info@bpoa.nl.

Hans Philipse, oud-bestuurslid BPOA