Laatste Nieuws
Op 26 juni 2024 vond de digitale algemene ledenvergadering van BPOA plaats.
Op 6 maart 2024 vond de speciale algemene ledenvergadering van BPOA plaats die in het teken stond van de transitie naar het nieuwe pensioenstelsel.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Beroepspensioenvereniging voor Openbare Apothekers op woensdag 6 maart 2024 heeft 93% van de aanwezige leden ingestemd met het transitieplan. 170 leden namen deel aan de vergadering.
BPOA heeft een transitieplan opgesteld voor de nieuwe pensioenregeling en voor het omzetten van de bestaande pensioenen.
Opdracht aan het bestuur: verder uitwerken flexibele premieregeling
Gepubliceerd op 11-01-2022
Belangrijk onderwerp van de ALV van 24 november 2021 was de uitkomst van het kwalitatieve onderzoek met verdiepende interviews over de motivatie die apothekers hebben bij het maken van bepaalde keuzes in de nieuwe pensioenregeling voor openbaar apothekers.
Verdieping in kwalitatief onderzoek
Onderzoeksbureau Perspective heeft 16 verdiepende gesprekken gehouden met een diversiteit in geïnterviewde apothekers. Het doel: de achtergrond te horen bij meningen en de motivatie bij gemaakte keuzes. Een verdieping was nodig omdat de in het voorjaar 2021 gehouden enquête weliswaar een meerderheid voor een gezamenlijke pensioenopbouw aangaf maar ook dat er op sommige onderdelen geen meerderheid was maar verdeeldheid.
Voorkeur voor flexibele premieregeling
De interviews geven een algemeen beeld: Apothekers hebben een ondernemende instelling, zowel zelfstandigen als apothekers in loondienst; ze volgen kritisch de ontwikkelingen rondom de pensioenregeling, alsmede de uitvoering ervan; ze zijn terughoudend over de verplichtstelling, maar een verplichte en gemeenschappelijke pensioenregeling moet toch wel blijven.
Het verdiepende onderzoek laat zien dat apothekers behoefte hebben aan een lichte vorm van solidariteit, we willen met elkaar voorkomen dat een groep apothekers in grote problemen komt als het om hun pensioen gaat. Tevens is er een wens voor een variabele uitkering, die mee kan stijgen met de inflatie, boven een vaste uitkering. Ook al is er bij een variabele uitkering het risico dat deze kan dalen. Als het gaat om het beleggen van het pensioenkapitaal willen apothekers kunnen kiezen uit verschillende risicoprofielen. Er moet echter wel een passende default zijn voor apothekers die geen keuze kunnen of willen maken. Aangaande de pensioenpremie willen apothekers graag invloed hebben op de hoogte, maar het is ook duidelijk dat een bepaald minimum nodig is voor het bereiken van een behoorlijk pensioen. Deze bevindingen wijzen volgens het onderzoeksbureau op een voorkeur voor de flexibele premieregeling.
Alle resultaten zijn na te lezen in de publieksversie van het onderzoeksrapport van Perspective. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van het rapport? Stuur dan een e-mail naar info@apothekerspensioen.nl.
Opdracht aan het bestuur
De vraag om de 'flexibele premieregeling' uit te werken is tijdens de ALV aan de leden voorgelegd; een ruime meerderheid (90%) heeft aangegeven daarmee akkoord te gaan. Het bestuur gaat met deze opdracht aan de slag. Op de ALV van 9 maart 2022 wordt de nadere invulling van de flexibele premieregeling aan de leden ter voorlopige besluitvorming voorgelegd.
Meer informatie
Voor een uitgebreide toelichting over de resultaten van het verdiepende onderzoek en het verschil tussen de 'flexibele' en 'solidaire' premieregeling verwijzen wij u naar de video van de ALV. Ook kunt u informatie over de nieuwe pensioenregeling voor openbaar apothekers lezen op www.apothekerspensioen.nl.