Laatste Nieuws
De Wet toekomst pensioenen kan op 1 juli ingaan na goedkeuring van de Eerste Kamer.
De Wet Toekomst Pensioenen is goedgekeurd door de Tweede Kamer. Het is nu aan de Eerste Kamer om over deze wet te stemmen. Als de wet ook door de Eerste Kamer is goedgekeurd, kunnen we het onderwerp invaren binnen beroepspensioenvereniging BPOA behandelen. Onder invaren verstaan we de overdacht van alle opgebouwde pensioenen naar de nieuwe pensioenregeling. Daarom is dit onderwerp voor alle leden van BPOA en alle deelnemers van SPOA van belang. In de wet is invaren het uitgangspunt. Het bestuur van BPOA zal in een Algemene Ledenvergadering een voorstel tot invaren ter stemming brengen. Wij vinden het belangrijk om u goed te informeren over deze besluitvorming.
Op 23 november 2022 vond de algemene ledenvergadering van BPOA plaats.
Op 29 juni is de tweede hybride Algemene Ledenvergadering van 2022 gehouden. Belangrijk onderwerp was de stemming over de nieuwe pensioenregeling van BPOA. Uiteindelijk is de regeling goedgekeurd met 50 stemmen, 49 voor en 1 tegen.
Veel zin in bestuur van BPOA! blog Diederik Gombert, bestuurslid BPOA
Gepubliceerd op 24-09-2018
Na een kort traject ben ik eind juli benoemd tot bestuurslid van BPOA. Ik heb veel zin om er iets moois van te maken. Mijn pensioenleeftijd is nog ver weg. Desondanks vind ik het wel belangrijk om me nu al goed in het onderwerp pensioen te verdiepen en waar mogelijk hieraan een positieve bijdrage te leveren.
Belang van BPOA
Ik merk bij apothekers dat zij niet erg bezig zijn met hun eigen pensioenregeling. ‘Het zal wel goed zijn, daar hebben we BPOA en SPOA voor.’ Dat is een beetje de houding die ik tegenkom. Daarnaast hoor ik ook nog veel andere geluiden, die minder positief zijn. Veel collega’s en generatiegenoten vragen zich af of “wij” later nog wel een pensioen overhouden.
Het zou goed zijn als de beroepsgroep zich meer bewust is van het inkomen voor later. Voor de vele apothekers is de pensioenpremie een substantieel deel van het salaris. Daarmee is het van extra groot belang dat dit goed wordt beheerd. Ik wil mij de komende periode dan ook inzetten voor meer pensioenbewustzijn. Dit kan bijvoorbeeld via onze contacten in het veld en bij de organisaties waar apothekers lid van zijn.
Verplicht een vies woord?
Ja, de pensioenregeling is nog altijd verplicht. Normaal gesproken gaan mijn haren van het woord verplicht al snel overeind staan. Maar het verplichte karakter afschaffen zou mogelijk voor grotere problemen kunnen zorgen. Zonder verplichte regeling is er geen collectief draagvlak en solidariteit mogelijk. De vraag is wel of je solidariteit moet en kan afdwingen.
Meerwaarde beroepspensioen verduidelijken
Ik denk dat het voor BPOA van belang is, dat er in kaart wordt gebracht wat de meerwaarde van dit beroepspensioen en het pensioenfonds is. Veel collega’s zullen de volgende vragen niet kunnen beantwoorden: waarom hebben wij eigenlijk een beroepspensioen en wat is hier het voordeel van? Als BPOA moeten wij zorgen voor een duidelijk en helder antwoord op dergelijke vragen.
Als de meerwaarde duidelijk is, is het ook eenvoudiger om leden aan BPOA te verbinden. Om het beroepspensioen in stand te houden, is het namelijk belangrijk dat ook de nieuwe, jonge apothekers lid worden van BPOA. Aanmelden kost geen extra geld en heeft als voordeel dat je je stem kunt laten horen bij de ledenvergaderingen!
Vragen?
Roept deze blog vragen bij je op? Stel ze gerust, je krijgt altijd snel antwoord. Stuur een mail naar info@bpoa.nl.
Diederik Gombert, bestuurslid BPOA